הרשתות החברתיות
ההיסטוריה של הרשתות החברתיות
אמיל דורקהיים תיאר את השפעתן של קבוצות וקשרים חברתיים על יצירת תופעה חברתיות, מעבר להשפעות של ככל אינדיבידואל לבדו.
פרדיננד טניס עסק בקהילתיות, סוגי קהילות והתפתחותן. גאורג זימל עסק בגדלים של קבוצות חברתיות, בעוצמות הקשרים בין חברים, ובהשפעות של אלו שמשתנים.
בתמצית על הדמויות החשובות שהוזכרו בפסקה הקודמת!
פרנדיננד טניס |
פרנדיננד טניס היה אחד מהתאורטיקנים הראשונים שעסק בשאלה הקהילתית. הוא הבחין בין שני סוגי קהילות: גמיינשאפט וגזל שאפשט
דויד אמיל דורקייהם |
דויד אמיל דורקהיים היה סוציולוג יהודי-צרפתי, והיה האב של הסוציולוגיה ומדעי החברה. בשנת 1895 הקים את המחלקה הראשונה לאקדמית הסוציולוגיה. בשנת 1896 יסד את אחד מכתבי העת הראשונים המוקדשים למדעי החברה.
גאורג זימל |
לאחר שסיים את לימודיו בגימנסיה, נרשם זימל ללימודי היסטוריה ופילוסופיה באוניברסיטה של ברלין ובשנת 1881, קיבל את התואר דוקטור.
זימל סוציולוג של הקונפליקט, הוא רואה בקונפליקט את הבסיס ליחסים המרכיבים את החברה. לדעתו, הקונפליקט הוא חיובי ובונה, הוא מביא למגע ולמתן ומשא המפתח את האדם.
2 פסקאות קצרות לפני הנושא הבא:
לפני זה גם היה אפשר לתקשר דרך עיתונים כמו למשל (היה רצח) זה גם נחשב לרשת חברתית כי אתה בעצם מודע למה שקורה בסביבה ובחברה שלך ולכאן, נכנס התופעת הצילום.
ברוב העיתונים יש תמונות של מיקום ואנשים וזה נועד כדי לתאר את המקום איפה שזה בדיוק קרה ונגיד אם זה כדי לפרסם פוליטיקאי חשוב אז היו תמיד מצלמים אותי ככה שיראה כמו מישהו רציני כדי שאנשים יחשבו שהוא מישהו מאוד חשוב שיש לו מעמד שהוא יעזור להם ולכן לצילום גם היה תפקיד מאוד חשוב בתחילת של פרסום החברה כשלא היה עוד את כל הרשת החברתית כמו שאנחנו מכירים היום.
העידן החדש של האינטרנט:
המלצה מאוד חשובה לפני קריאת הפיסקה הבאה לצפות בסרטון שנמצא ליד המילים הללו!
לראשונה ב 1995 שיצא ווינדוס 95 יצאו דפדפני אינטרנט כמו אקספלורר, אנשים נעזרו להשתמש במקורות מידע באינטרנט בעזרת האינטרנט כגון - היסטוריה, ספורט, עובדות מדעיות, ביקורות וכ'ו.
בשנת 1997 החל העידן של הרשתות החברתיות לפרוץ לעולם עם התוכנה שרובנו מכירים אותה הנקראת ICQ. אז אנשים לא היה להם דרך לתקשר עם אחרים חוץ מאסמסים אבל היה לזה חיסרון - כל אס אמ אס היה עולה כסף לכן כשהICQ פרץ לעולם אנשים היו מתכתבים בעזרת ICQ כי הוא היה לגמרי חינמי והוא לא עלה כסף לכן האנשים התחילו להשתמש בו ואז כל העולם התחיל להתלהב כאשר טכנולוגיה זאת פרצה לעולם כי זה היה בשבילהם משהו חדש שהם לעולם לא ראו.
בשנת 2004 נכנסה הרשת החברתית הידועה כיום כ- " הרשת החברתית הכי מוצלחת בהיסטוריה" הידוע בשם "פייסבוק" רשת חברתית זאת אפשרה להמון אנשים לשתף תמונות שלהם או סיפורים שלהם ואפילו כל מה שקורה להם בזמן האחרון לאנשים מכל העולם לא משנה איפה הם העיקר שיש להם אינטרנט. אנשים ישבו שעות על גבי שעות וגלשו בפייסבוק פריצה חדשה חדרה לעולם האינטרנט אנשים אהבו את הרעיון המקורי והתחילו להשתמש בה ללא הפסקה.
אנשים בעיקרון השתמשו בפייסבוק למטרה לדבר עם חבריהם או עם חברים ברשת.
בשנת 2005 נכנסה החברה שיצרה את הדפדפן הטוב ביותר שקיים - "גוגל" גוגל הוא מנוע חיפוש שיש בו אין סוף של מידע ואתרים.
גוגל גם יצרו את הרשת החברתית היחידה המאפשרת לשתף סרטונים ארוכים וערוכים נותנת לקהל הפתוח להעלות את הסרטונים למטרה של בידור, מוזיקה , להראות כישרונות ויצירת תוכן מקורי לפלטפורמה הזאת קראו "יוטיוב" כיום אנשים שיוצרים תוכן לקהל הרחב משתמשים בפלטפורמה הזאת ליצירת תוכן לקהל הרחב
בשנת 2007 הושקה טכנולוגיה שלא נראתה מעולם: האייפון. האייפון היה מכשיר טלפון נייד החכם ביותר באותם הזמנים.
בעזרת המכשיר זה העולם הטכנולוגיה והרשתות החברתיות השתנו עם מכשיר זה היית מסוגל לתקשר עם אנשים ולהיכנס לרשתות חברתיות במכשיר כזה קטן וללא מקשים! זה היה הטלפון הראשון בעולם עם מסך מגע! בזכות המכשיר זה אנשים השתמשו ביוטיוב ובפייסבוק ללא צורך במחשב! באותם רגעים נכנסו חברות גדולות כגון סמסונג והוציאו מכשירים שדומים לאייפון רק עם מערכת הפעלה אחרת אבל הם עבדו באותם תנאים כמו האייפון
בשנת 2010 עקב התפתחות הסמארטפונים הושק היישומון אינסטגרם לעולם הטלפוני והציג לנו רשת חברתית דומה לפייסבוק רק שהיה נועד בשביל להעלות ולשתף סרטונים באורך של דקה ומיועד יותר לקהל הצעיר כמו בני נוער האינסטגרם היה מאוד מוצלח והיה ידוע הרשת החברתית השניה הכי מוצלחת בהיסטוריה אחרי פייסבוק. בשנת 2012 פייסבוק קנו את אינסטגרם והתחילו לשדרג את היישומון.
בשנת 2014 הושקה הרשת החברתית מיוזיקלי המיועדת להעלאת סרטונים עם קטעי מוזיקה או סטרימינג
הרשתות החברתיות בהווה (כיום):
יש הרבה אפליקציות שאנשים נמצאים בהם כיום שיש להם שימוש רב
כמו moovit (ויש עוד ישומוני עזר לדרכים) אפליקציה שעוזרת למצוא דרכים נוספות להגיע למקומות בעזרת אוטובוס או רכבת או בהליכה וברכיבה על אופניים
וגם עזר לכל דבר בחיי היומיום שלנו.
דבר זה חשוב מאוד לתקשורת זריזה ויעילה בין אנשים ופוליטיקאים ואף
גם בין עמים שונים ותרבויות שונות כולל גם בזמני חירום.
העברת המידע יכולה להיות בצורות שונות, אם זה בצורת מסרון, כתבה, תמונה ואף אפילו בצורת סרטון וגם משולב.
כל אחד מצורות העברת המידע האלו הינם חשובים לתיאור המידע הנמסר אל האדם שנמצא בקצה השני של העולם.
יתרונות :
אפשר לעשות הרבה דברים ברשתות החברתיות כמו לשמור על קשר עם חבר, לתקשר איתו מכל מקום, לשחק איתו במשחקים משותפים.
אפשר גם להכיר חברים חדשים שיש להם דברים משותפים, דרך רשתות חברתיות אפשר לראות אנשים מכל רחבי העולם.
בעידן שלנו אנו צורכים מדיה למטרות שונות:
- לחיפוש מידע
- לצריכת חדשות
- לשיעורי בית או עבודות
- להכנת אוכל
- להצלת חיים ובזמני חירום ( הזמנת מגן דוד אדום)
- לבידור וכו'
אך מהצד השני הרשתות החברתיות הינם גם יכולות להשפיע עלינו בצורה שלילית, בכך שכיום ישנם חדשות שקר (פייק ניוז),עיוותים במידע שמופץ לציבור גם אם לא נעשה עליו סינון, שדבר זה יכול לגרום לאסון חברתי ואפילו עולמי באמון של בני האדם ברשתות החברתיות, וגם במידע שאנו צורכים אפילו אם הוא ממקור אמין כמו חדשות וכו'.
כיום לא רק מקורות רשמיים יכולים לעשות שמועות שקר, אלא גם אנשים רגילים יכולים אפילו לפרסם תמונות חדשותיות שיש בהם עיוותים ועריכה שגורמת לנו לחשוב פעמיים לפני מסירת המידע שאנו מקבלים אל אדם אחר, לדוגמא:
חסרונות : יש הרבה סכנות ברשתות החברתיות למשל אנשים שמתחזים למפורסמים או לחברים.
וגם יש אתרים שלא מומלץ להיות בהם ושבכדי להימנע מהם צריך להיות זהיר וגם במשחקים אפשר להתחזות וקשה לדעת אם זה מישהו מסוכן או לא.
וישנם שימושי עיוות ועריכת תמונות ברשתות לדוגמא:
- תמונת המחשה מעוותת לגבי הודעה למתכון לדיאטה מהירה (שנעשה בתמונה אשליה של הרזיה בגלל זווית צילום התמונה)
- בקשת תרומה לאדם שמזייף את עצמו כנכה בגלל זווית צילום הסרטון בקשת תרומה ועריכתו במחשב.
- הודעה על חוק חדש בכנסת (מזויף) ונעשה בתמונה הכרזה עריכת פוטושופ מתוחכמת שיכולה להיראות מאוד אמינה ואמיתית לציבור הרחב.
ועוד המון דוגמאות רבות יש לגבי עיוותים וזיופים של מידע שאנו יכולים לזייף דרך הרשתות החברתיות.
האנושות ידעה כיצד לחיות ללא הרשתות החברתיות והאינטרנט מכיוון שהעולם אז היה עובד באיטיות, אך כיום האנושות, המשטרה והרפואה ומצבי חירום, בתי ספר וכל דבר כיום תלוי במהירות העברת המידע מאדם לאדם.
כיום כל אחד יכול להשתמש ברשתות החברתיות לכל מטרה כל שהיא, אם זה בשימושה למטרות טובות ולתרומות אמיתיות מטוב לב, ואף גם יכול להיות למטרה לעבוד על אנשים תמימים אחרים שנמצאים ברשתות אלה, ולכן כל אדם ואדם שנמצא ומשתמש ברשתות החברתיות צריך לזכור דבר חשוב, והוא שצריכים להיות זהירים מאוד בשימוש שאנו עושים ברשת וגם במידע שנאו צורכים אותו ברשתות החברתיות.
תגובות
הוסף רשומת תגובה